Legendy izraelských letců v Hradci Králové

Dvě legendy izraelského letectva Daniela Shapiro a Hugo Maroma, jež byli součástí státní návštěvy izraelského prezidenta Reuvena Rivlina v České republice, mělo tu čest tento týden hostit Centrum Sion v Hradci Králové, které navštívili na pozvání ředitele Sionu Denise Doksanského.

Na hradecké letiště přiletěli v doprovodu dalších hostů, mezi nimi například manželka a dva synové D. Shapira a sám velitel vzdušných sil ČR brig. generál Ing. Libor Štefánik. Delegaci doprovázel též zástupce vojenského poradce izraelského prezidenta Rivlina. Návštěva se uskutečnila díky dlouhodobé spolupráci Sionu s Izraelským velvyslanectvím v ČR.

Hugo Marom, brněnský rodák a tzv. „Wintonovo dítě“ zde byl už poněkolikáté, naposledy v roce 2014, kdy byl hostem slavnostního galavečera Dnů pro Izrael.

D. Shapira byl v roce 1948 vyslán z Izraele do Hradce Králové spolu s dalšími vojáky, aby se tu zúčastnil utajeného leteckého výcviku na tehdejším vojenském letišti. Izrael byl v té době již ve válce o nezávislost s okolními arabskými zeměmi a Shapira byl následně po výcviku prvním pilotem, který se zapojil do bojů v této válce. Díky československé pomoci, a to nejen, co se týče těchto výcviků, ale i v dodávce zbraní a letadel, a díky těmto pilotům, mohl Izrael válku za svůj stát vyhrát.

Daniel Shapira je v Izraeli pilot číslo jedna, účastnil se několika izraelských válek a nespočtu nebezpečných misí. Na své začátky v Hradci Králové zavzpomínal během besedy se studenty Střední školy Sion High School: „Když jsme nastoupili do výcviku, dostali jsme kombinézy a byly to bývalé kombinézy německého Luftwaffe. Začínali jsme létat na Messerschmittech a s československými instruktory jsme se domlouvali „rukama nohama“. Pak jsme se učili létat s britskými letouny Spitfire . Na nich pak několik z nás, stále ještě kadetů, odletělo do Izraele, kde jsme se zapojili do probíhajících bojů.“

D. Shapira navštívil Hradec poprvé po 67 letech. Z mládí si pamatoval např. Hotel Grand, kam chodil s kolegy za zábavou.

Delegace se po svém příletu zastavila u pamětní desky věnované izraelských pilotům a jejich instruktorům, kteří se zde v roce 1948 výcviku účastnili. D. Shapira zde zasalutoval na počest svých kolegů, přátel, z nichž většina už nežije.

Po krátké prohlídce města a besedy se studenty SŠ Sion High School poobědvala prezidentská delegace s představiteli Centra Sion a publicistkou Lenkou Jaklovou, která se podílela na vydání publikace „Létali na Královéhradeckém nebi“ představující utajený výcvik v HK a jeho účastníky. Spolu s ředitelem Centra Sion Denisem Doksanským zamířila delegace následně do Prahy, kde se společně zúčastnili státní večeře na Pražském hradě na počest prezidenta Rivlina a jeho manželky.

Napsat komentář