Slavnostní galavečer zakončil 19. ročník Dnů pro Izrael

19. ročník kulturně-společenského projektu Dny pro Izrael Křesťanského centra Sion v Hradci Králové vyvrcholil v pondělí slavnostním galavečerem v Kongresovém Centru Aldis.

Pozvání na něj přijal brig. gen. Avigdor Kahalani, legenda a hrdina války Jom Kipur, která vypukla v roce 1973, kdy na Izrael zaútočily syrské tanky. Generál Kahalani se s diváky podělil o svůj silný životní příběh, o vzpomínky na válku a zázračný úspěch izraelské armády, která se ubránila značné tankové přesile Sýrie. Prozradil i další zajímavosti ze svého života, přiznal například boj se strachem, jemuž čelil při návratu do tanku po více než ročním pobytu v nemocnici, kde po vážném zranění a popálení na 60 % těla absolvoval 17 operací. Jeho životní motto: “Život je příliš krátký, nečekej na zítřek a začni si plnit své sny ještě dnes“ ho dovedlo mj. na pozici ministra obrany a přimělo ho k napsání několika knih či textů k písním. Kahalaniho knihu Tanky, které zachránily Izrael, si na galavečeru zakoupily desítky hostů, aby si ji přímo na místě v rámci autogramiády, která probíhala o přestávce a po skončení programu, nechaly podepsat samotným autorem.

Letošní ročník je unikátní tím, že si připomínáme 25. výročí od obnovení česko-izraelských diplomatických vztahů. Toto téma otevřeli další dva hosté večera – Tomáš Pojar a Michael Žantovský – bývalí velvyslanci ČR v Izraeli. Otec T. Pojara byl navíc prvním velvyslancem v Izraeli po pádu železné opony a M. Žantovský byl přítomen první zahraniční cestě prezidenta Václava Havla, která směřovala právě do Izraele.

Zástupcem izraelské kultury byla letos špičková blues-rocková kapela Sobo Blues Band, jejíž domovskou scénou je proslulý music bar Mike´s place v Tel Avivu. Právě nedávno vyšel v České republice stejnojmenný komiksový příběh, jehož děj se točí kolem teroristického útoku spáchaného na tento bar v roce 2003. Účastníci galavečera si mohli knihu na místě zakoupit a nechat podepsat frontmanem Sobo Blues Band, který se stal předlohou jedné z postav tohoto komiksu.

Silným zážitkem bylo vystoupení chlapců z Českého chlapeckého sboru Boni pueri a jejich pojetí dětské opery Brundibár, kterou kdysi zpívaly děti v terezínském ghettu.

Za organizátora akce promluvil tradičně ředitel Centra Sion Denis Doksanský. Jeho slova se dotýkala především současné kritické situace v Izraeli, kdy dennodenně dochází k teroristickým útokům ze strany Palestinců.

Na něj následně navázal každoroční účastník galavečera – velvyslanec Státu Izrael v České republice JE Gary Koren s poděkováním za podporu Izraele, která je zvláště v této době útoků na izraelské obyvatelstvo velmi potřebná.

Za podporu projektu děkují organizátoři firmě Ageus Reha, s. r. o. (výrobci pomůcek pro vozíčkáře), Velvyslanectví Státu Izrael v ČR, Městu Hradec Králové, Královéhradeckému kraji, Nadačnímu fondu obětem holocaustu, Kongresovému centru Aldis a Knihovně města HK.

Napsat komentář